Ik wist niet dat dat bestond…

De opmerking die ik veel hoor als ik mensen vertel over mijn nieuwe coachpraktijk is: ‘goh, ik wist niet dat dat bestond’.

Het is mijn missie om het taboe rond miskramen en later verlies van een zwangerschap te doorbreken. Er is nog zo veel stil verdriet. Dat kan en dat moet anders!

Er zijn heel veel plekken te vinden voor zwangere vrouwen. Allerlei sportlessen, yogalessen, zwangerschapscursussen en informatieavonden zijn er te vinden als je zwanger bent. Maar waar kun je terecht als je een miskraam hebt gehad en je voelt dat je wel wat begeleiding kunt gebruiken bij het verwerken van je miskraam? Waar kun je met al je vragen naar toe?

In mijn werk als bekkenfysiotherapeut zie ik ook dat er een groep vrouwen is die meer begeleiding kan gebruiken op sociaal-emotioneel gebied als het gaat om het verlies van een zwangerschap. Vanuit mijn persoonlijke ervaring en vanuit mijn werk weet ik dus dat hier een behoefte ligt. Vandaar dat ik mijn praktijk ben gestart. Als mensen vragen wat ik voor werk doe en in vertel over mijn eigen praktijk dan krijg ik eigenlijk altijd een vergelijkbare warme reactie als: ‘Goh ik wist niet dat dat bestond maar wat een mooie missie heb jij. Het is zo nodig dat hier begeleiding voor is.’

Zo’n beetje 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Ongeveer 1 op de 4 vrouwen krijgt in haar leven te maken met één of meerdere miskramen.

De emotionele impact van een miskraam is vaak groter dan men van tevoren verwacht. Vaak is je omgeving het zo weer vergeten en gaat iedereen weer verder met zijn eigen leven. Terwijl jij nog regelmatig of misschien wel dagelijks nog de pijn en het verdriet van je miskraam ervaart. Bij wie kun je dan terecht met je verhaal en je verdriet?

Graag nodig ik je uit om met me in gesprek te gaan als jij behoefte hebt om met iemand te praten over je miskraam. Je kunt met al je vragen bij me terecht en ik wil heel graag jouw luisterend oor zijn.

Tot snel, Vera Heessen