Hoe lang duurt rouwen na het verlies van je kindje?

Als je je kindje in de zwangerschap verliest (hoe pril ook) dan kan dat grote impact hebben. Je voelt je niet meer compleet, je mist een deel van jezelf. Je verwacht misschien dat het klote gevoel vanzelf minder wordt en uiteindelijk helemaal weggaat. Helaas werkt het niet zo. Hoe lang het rouwen duurt na het verlies van je kindje? Het gevoel van gemis en verdriet zal nooit helemaal verdwijnen, het zal af en toe de kop blijven opsteken.

Op de meest onverwachte momenten, zoals een bv zwangerschapsaankondiging en op feestdagen of verjaardagen kan je zomaar weer in het klote gevoel teruggeworpen worden. Je verdriet steekt dan weer de kop op en dat zal bij tijd en wijle zo blijven. Op dit soort momenten zal je herinnerd worden aan het verlies van je kindje.

Maar het leven gaat door, het leven om je heen maar ook je eigen leven gaat door. In de eerste periode na het verlies zul je alleen donkere dagen ervaren met veel verdriet en pijn. Er zal een dag komen waarop je je beter gaat voelen en weer zin krijgt om dingen te ondernemen. Een afwisseling van goede en slechte momenten zal gaan ontstaan. Momenten zullen uren worden en uren zullen dagen worden. Het is een persoonlijk proces en dat zal voor iedereen anders verlopen.

Probeer niet meteen de hele toekomst aan te kunnen als je voelt dat het beter gaat, maar probeer het bij momenten en dagen te houden. Leg de lat voor jezelf niet te hoog en neem tijd om te rouwen. Juist door de pijn te aanvaarden en het te accepteren zal het lichter worden.

Het verliezen van je kindje ‘verwerk’ je niet, dat impliceert namelijk dat het voorbij gaat. Het is belangrijk dat je weet dat het niet over gaat. Je leert te leven met het verlies van je kindje. Het zal zich meer en meer in je leven verweven.

En dan nog iets, het ene verlies is niet erger dan het andere. Je kunt je verdriet niet wegen of meten. Het is zo erg als het voelt voor jou op dat moment en dat zal iedere keer weer anders zijn. Iedereen gaat zijn eigen weg in het doolhof van rouw.

Het verlies verandert je voor altijd, het verlies gaat nooit over. Maar je verdriet zal niet eindeloos duren, je zult het te boven komen, je zal een nieuw evenwicht na het verlies vinden. Je kan weer leren genieten van de toekomst die voor je ligt.

Houdt er rekening mee dat rouwen belastend kan zijn en veel energie kost, bouw dus voldoende rustmomenten voor jezelf in. Vergelijk je niet met een ander maar bewandel je eigen pad. Jij voelt je verdriet op je eigen manier en dat is helemaal Oké. Dat mag er zijn. Het is niet beter of slechter als het op jouw meer impact heeft of als het langer duurt dan bij een ander. Ook voor jou komt er een moment dat je voelt dat je het leven weer aan kunt na het verlies van je kindje. Ook jij kunt weer gaan genieten van het leven met zijn mooie momenten.

Dus, hoe lang duurt rouwen na het verlies van je kindje? Geen idee, zo lang jij nodig hebt…

Trek aan de bel als je vastloopt in je proces, als het verlies je helemaal verlamt of extreme neerslachtigheid/ hopeloosheid voelt. Ook bij heftige lichamelijke klachten is het verstandig om hulp te zoeken. Maar zoek ook hulp als het niet zo heftig is en je wel het gevoel het dan je blijft ‘hangen’, of als je je alleen of ongehoord voelt door je omgeving. Je hoeft rouwen niet alleen te doen, je moet het zelf doen maar je hoeft het niet alleen te doen.

Je hoeft je verlies niet los te laten, je mag het anders vasthouden.

Wat je in je hart bewaart raak je nooit meer kwijt.

Vera Heessen