De feestdagen na het verlies van je kindje

De dagen zijn donker, in de tuinen en achter de ramen verschijnen steeds meer glinsterende lampjes. De feestdagen staan voor de deur. Plannen zijn gemaakt of worden nog gemaakt. Waar mensen uit je omgeving een sprongetje maken bij de gedachte aan kerst en oud en nieuw, verstop jij je misschien het liefst onder de dekens. Je kunt zomaar ineens moeite hebben met de plannen die je gemaakt hebt, want je weet niet hoe de rouw je kan overvallen. Tijdens de feestdagen wordt je gemis nog eens even flink benadrukt. En daarom schrijf ik deze blog, ik zal je enkele tips geven voor de feestdagen, niet om het gemis weg te halen maar wel om het dragelijk te houden.

Tip 1: Tradities

December is een maand van bezinning, terugblikken op het afgelopen jaar en vaak ook samenzijn. Houdt vaste tradities in stand, dat kan houvast en steun geven. Als dit de eerste feestdagen worden na je miskraam of later verlies van je kindje, maak dan een nieuwe tradities om jullie kindje te eren en herdenken. De feestdagen zijn een mooi moment om je kindje te herdenken. Het geeft ruimte aan je verdriet. Brandt bijvoorbeeld een kaarsje speciaal voor jullie kindje, hang een engeltje in de boom, maak een kerststukje ter nagedachtenis en geef het een mooi plekje in huis. Zo is hij of zij er toch nog een beetje bij.

Tip 2: Geef ruimte aan je verdriet

Sta jezelf toe om het verdriet en alle andere emoties die bij rouwen horen te voelen. Praat er over met de mensen die dicht bij je staan. Het delen van emoties schept een band en het kan erg opluchten om het uit te spreken. Spreek uit waar je behoefte aan hebt. Het is heel normaal dat tijdens de feestdagen het verdriet extra aanwezig is, probeer deze gevoelens niet weg te drukken. Accepteer dat ze er zijn. Plan je dagen niet te vol, zorg voor rustmomenten voor jezelf. Alle emoties kosten ook veel energie, maak dus gebruik van rustmomenten. 

Tip 3: Forceer niks

Voel je niet verplicht je anders voor te doen dan je je voelt. Geforceerd vrolijk zijn is nergens voor nodig. Dat je niet zo in de feeststemming bent is te begrijpen. Voel je niet verplicht om dingen te doen waar je geen zin in hebt. Heb je geen zin om een kerstboom te zetten? Of zie er tegenop om iedereen fijne feestdagen te wensen? Doe het dan niet. Volg je eigen gevoel, heb je geen zin om in te gaan op uitnodigingen uit je omgeving? Kijk jij liever thuis een film of ga je liever een lange wandeling maken? Dat is prima!

Tip 4: omring je met fijne mensen

Zorg dat je je omringt met mensen waar jij je fijn bij voelt. Waarbij je geen uitleg verschuldigd bent. Die je situatie kennen en begrijpen. Kies voor mensen waar je je prettig voelt en waarvan je weet dat ze je kunnen opvrolijken als je daar behoefte aan hebt.

Tip 5: voel je niet schuldig als je geniet

Genieten zal wel het laatste zijn waar je nu aan denkt. Er kunnen op deze dagen zeker ook fijne en warme momenten zijn. Misschien voel je je wel vrolijk of gelukkig, dankbaar voor dat wat er op dit moment is. Ontzeg je dat gevoel niet, voel je je daar niet schuldig over. Een glimpje geluk hoor ook bij het rouwproces. Het is geen verraad of iets wat je niet zou mogen voelen. Het is heel normaal in een rouwproces dat gevoelens zich van moment tot moment kunnen afwisselen.

Tip 6: drink niet te veel alcohol

Alcohol kan emoties versterken. Als je je niet zo fijn voelt is het beter om op te passen met alcohol. Probeer te genieten van dat ene glas.