Afscheid nemen

Als je een miskraam hebt gehad die op een natuurlijke manier is verlopen dan kan het zijn dat je het kindje opgevangen hebt. Dit kun je doen door door een vergiet te plassen als je een miskraam verwacht. Soms is er duidelijk een kindje in wording zichtbaar en andere keren is dat niet te onderscheiden. Voor de meeste vrouwen voelt het niet goed om het ‘zomaar’ door de wc te spoelen. En als het in een reflex wel is gebeurt dan hebben ze er later vaak spijt van.

Afscheid nemen van jullie kindje moet je doen op de manier die voor jou en je partner goed voelt, wat bij jullie past. Een ritueel om afscheid te nemen kan daarbij helpen. Ik zal enkele ideeën met je delen.

Het opgevangen kindje kun je een tijdje bewaren in een bakje met koud water, de watermethode. Het kindje blijft dan veel langer mooi dan buiten het water en het geeft je de tijd om rustig na te denken hoe je afscheid wil nemen. In het water neemt jullie kindje de natuurlijke houding aan, de huid wordt lichter en er treed geen vervorming op. Je kun jullie kindje bekijken, je kan er foto’s van maken als je dat fijn vindt en/ of je kan het aan iemand laten zien die dichtbij je staat.

Zodra je er aan toe bent kun je afscheid nemen van jullie kindje.

  • Voor sommige vrouwen voelt het oké om het na een afscheid alsnog door de wc te spoelen.
  • Je kan ervoor kiezen om het in je tuin te begraven.
  • Of je kiest ervoor om het in een grote bloempot te doen als je niet weet of je wel in dat huis blijft wonen.
  • Je kan ervoor kiezen om een plekje te zoeken in de natuur en het daar te begraven.
  • Je kan er ook voor kiezen om het kindje te laten cremeren, veel stellen die al wat langer zwanger waren kiezen hiervoor.

Het kan fijn zijn om foto’s te maken van het ritueel, dan heb je later altijd nog iets tastbaars om naar terug te kijken. Denk er ook eens over na of je het afscheid samen wil doen of dat je het fijn vindt als er iemand bij aanwezig is?

Afscheid nemen na je miskraam kun je op verschillende manieren doen. Kies voor een manier die bij jou past. Volg daarin je gevoel, dat weet precies wat goed is voor jou. Ieder mens is anders en dus zal iedereen ook hier anders mee omgaan. Niks is goed of fout zolang het jouw keuze is. Laat je niet te veel beïnvloeden door de mensen om je heen, het gaat om jullie kindje en dus ook jullie afscheid. Dan krijg je er later ook geen spijt van.

Wil je graag dat ik met je meedenk voor jullie ritueel? Of wil je er gewoon even met iemand over praten? Dan ben je heel welkom, ik maak graag tijd voor jou.